Newsletter

Nume:

E-mail:

Multimedia

Spot radio
This text will be replaced by the flash music player.
Imagini
     

PERICOL. Firmele renunţă la proiectele cu fonduri europene pentru că primesc rambursări cu întârziere

Romania a primit într-o lună, fonduri europene cât în primele şase luni din an. Dar banii vin cu întârziere, timp în care firmele care îi asteptau au acumulat datorii la bănci, pentru că multe au facut credite. În agricultură sunt cele mai multe proiecte în analiză şi prea puţini angajaţi la stat care le pot evalua. Aşa că nu va fi de mirare faptul că o parte din banii europeni alocaţi anul acesta ar putea fi pierduţi, sunt de părere consultanţii.

Plăţi întârziate şi evaluări greoaie. Sunt problemele cu care se confruntă multe dintre firmele care vor să acceseze fonduri europene. Acestea sunt nevoite să renunţe la proiecte, în unele cazuri.

„Anticipezi o evaluare de 2-3 luni, maximum 6 luni. În momentul în care ea depășește 2 ani, e clar că acel context economic în care ai gândit proiectul nu mai este actual. Beneficiarii au primit abia acum scrisorile de semnare a contractelor, multi au renunțat”, spune Dan Barna, consultant pe fonduri europene.

„Au fost somați de bancă, au plătit dobânzi suplimentare, penalizări și au pus în pericol afacerea care mergea bine înainte”, adaugă un alt consultant, Marian Dobrilă.

În tot acest timp, premierul Victor Ponta îi laudă pe miniştrii care au reuşit să deblocheze programele operaţionale cu probleme.

sursa: digi24.ro


AfaceriPublice.ro Feed-ul RSS al afaceripublice.ro