Newsletter

Nume:

E-mail:

Multimedia

Spot radio
This text will be replaced by the flash music player.
Imagini
     

DIN|Interior. Ziariștii de investigație din România, agresați și târâți prin instanțe. Cum se aplică legea

În fiecare lună, cel puțin un jurnalist din România este agresat. Misiunea de a scormoni după subiecte de interes public se transformă într-o aventură. Și asta, pentru că legea care ar trebui să protejeze ziariștii îi lasă de fapt la voia întâmplării. Reporterii emisiunii „DIN|Interior” au realizat un reportaj, difuzat în ediția de duminică, pentru a afla de ce se întâmplă așa.

Puțină lume știe că în fiecare an, cel puțin zece ziariști din România sunt bătuți și târâți în procese care durează ani întregi pentru o singură „infracțiune”: încăpățanarea de a spune adevărul.

„Au devenit din ce în ce mai agresivi: au început să tragă de cameră, să ne ia cardul, caseta, ne întrebau tot timpul... voiau să vadă ce am filmat”, spune Gheorghe Vasile, asistent Digi24, unul dintre jurnaliștii din echipa televiziunii care a fost agresată de agenții de pază ai companiei Nitramonia Făgăraș, în timp ce filma o anchetă legată de privatizarea suspectă a fabricii.

„Unul dintre ei îl ținea pe colegul meu, celălat îl ajuta pe acest șef al lor să mă pună la pământ și să îmi ia camera, iar doi dintre ei au fugit după colegul meu care filma cu telefonul mobil”, explică Răzvan Dima, operator de imagine la Digi24.

Ce presupune meseria de jurnalist
Funcționari publici, agenți de pază, polițiști sau demnitari, cu toții au ceva în comun când vine vorba de jurnaliști: nu vor să se scrie despre ei, nu vor să se bage cineva în treburile lor, de multe ori ilegale.

„Dacă ne uităm la România ultimilor ani, cei mai supărați de faptul că ziariștii scormonesc vieți care nu s-ar dori scormonite sunt demnitarii”, spune Mircea Toma, președintele Agenției de Monitorizare a Presei - ActiveWatch.

urmareste reportajul emisiunii DIN Interior accesand www.digi24.roAfaceriPublice.ro Feed-ul RSS al afaceripublice.ro